Get the picture

Groepsfoto in coronatijd

door

Een groepsfoto maken met inachtneming van de anderhalve meter. Een teamgevoel overbrengen in coronatijd. Mission impossible. Dat zou je denken. Maar ons creatieve team is gelukkig niet voor een gat te vangen. Christine bedenkt een concept waarbij het team van BLAD! van bovenaf wordt gefotografeerd rondom het logo. Een mooi plaatje voor de cover van ons eigen magazine, waarop ons logo groot gecommuniceerd wordt en wij onszelf als team presenteren. Goed idee, alleen nu de uitvoering nog. Hoe doe je dat ten tijde van een pandemie?

Gelukkig heeft Hans een ruime studio. Hij maakt een strakke planning om iedereen op verschillende tijdstippen een voor een te fotograferen. Hans en Andjuli (een van de fotografen van Studio Oostrum) hebben de set zorgvuldig ingericht, de camera naar het plafond gehesen, lampen geïnstalleerd en stickers op de grond geplakt, zodat duidelijk is wie waar moet staan. Je kunt mensen namelijk niet lukraak neerzetten. Licht en schaduw én de hoek waarin je naar de lens kijkt, spelen een belangrijke rol bij de afzonderlijke foto’s, wil je er uiteindelijk een realistisch geheel van maken. Let maar eens op, als iemand later in een foto is ‘geplakt’, klopt er vaak iets niet.

Marije mag het spits afbijten. Met een extra kledingsetje onder de arm staat ze om half tien paraat. Christine is er ook om mee te kijken. Al snel wordt duidelijk dat er staand of zittend op een kruk niet voldoende afstand is tot de camera. Wat te doen? In kleermakerszit op de grond blijkt de oplossing. Stukje naar rechts schuiven, linkerschouder beetje indraaien en klik… hmm natuurlijk, ogen dicht! Na meerdere foto’s is het de beurt aan Chris. Zij neemt de positie recht tegenover de plek van Marije in. Daarna bepalen we de plaats van de anderen en maken een ‘tafelschikking’ op volgorde van binnenkomst, zodat Hans en Andjuli in rap tempo doorkunnen.

Binnen een dag is de fotoklus geklaard. Nu is het aan Christine om er wat moois van te maken in Photoshop. Best een uitdaging. Van iedereen zijn tientallen foto’s gemaakt, dus kies daar maar eens de beste uit. Eentje waarop de houding klopt, de armen in de juiste stand staan en de blik goed is. Achteraf blijkt de kleermakerszit geen ideale keuze als je wilt suggereren dat we rondom het logo staan. Maar na veelvuldig wisselen, schuiven en draaien, lukt het. De eerste teamfoto van BLAD! is een feit. Was het een makkie? Nee dat niet, maar wel een inspirerende ervaring die we niet snel vergeten!

Marije Scheffer

Marije Scheffer

Ontwerper

Christine van Dijk

Christine van Dijk

Ontwerper

“Een hele uitdaging, maar het kan zeker”