Het fundament van je magazine

De plank: de basis van je magazine

door

Een plank is een essentieel hulpmiddel bij het maken van een magazine, of het nu een bedrijfsmagazine, personeelsblad of ander periodiek betreft. Het is een totaaloverzicht van alle rubrieken en pagina’s die je magazine zal bevatten. De plank helpt je de structuur en indeling van je magazine te bepalen, waardoor je een georganiseerde en efficiënte workflow kunt creëren.

De voordelen van een plank:

 • Structuur en overzicht: De plank geeft je een duidelijk beeld van de inhoud van je magazine en de volgorde van de pagina’s.
 • Efficiënt werken: Met de plank kun je je content efficiënter indelen en templates creëren voor pagina’s met eenzelfde opzet.
 • Consistentie: De plank helpt je om een consistente stijl en toon te handhaven doorheen je magazine.
 • Betere samenwerking: De plank kan je delen met je team, waardoor iedereen op de hoogte is van de inhoud en planning van het magazine.
Voorbeeld plank voor het langelandziekenhuid

Hoe maak je een plank?

 1. Bepaal de rubrieken: Maak een lijst van alle rubrieken die je in je magazine wilt opnemen, zoals nieuws, interviews, opinieartikelen, enz.
 2. Bepaal de pagina’s: Bepaal hoeveel pagina’s je magazine zal hebben en verdeel de rubrieken over deze pagina’s.
 3. Maak een schets: Maak een grove schets van de indeling van elke pagina, met aandacht voor de koppen, tekstblokken, afbeeldingen en andere elementen.
 4. Bepaal de templates: Kies of maak templates voor de verschillende pagina’s, gebaseerd op de indeling die je in de schets hebt gemaakt.
 5. Vul de plank in: Vul de plank aan met de details van elke pagina, zoals de titels, auteurs, foto’s en andere content.

Tips voor een effectieve plank:

 • Maak het overzichtelijk: Gebruik een duidelijke structuur en beknopte taal.
 • Wees flexibel: Houd ruimte voor onverwachte wijzigingen of nieuwe ideeën.
 • Deel de plank met je team: Zo zorg je voor een gedeelde visie en consistentie.
 • Gebruik software: Er zijn verschillende softwarepakketten die je kunnen helpen bij het maken van een plank.

Een plank is een onmisbaar instrument voor iedereen die een professioneel en gestructureerd magazine wil maken. Door de tijd te nemen om een doordachte plank te creëren, bespaar je tijd en energie op de lange termijn en ben je zeker van een magazine dat eruit ziet en leest zoals je dat wil.

Foto header van picjumbo.com: https://www.pexels.com/photo/white-printer-paper-196645/