Selecteer een pagina

Componeren met content

Breng ritme in je magazine

door Ans Meiborg

Hoe houd je de lezer geboeid? Hoe krijgt de zorgvuldig verzamelde content de aandacht die hij verdient? Het is een cruciale centrale vraag voor alle bladenmakers. Het korte antwoord is: variatie en ritme. Afwisseling in genres, lengte van de artikelen, invalshoeken, fotografie, kleurgebruik, opmaak en typografie. Een pakkend magazine samenstellen is als het componeren van een symfonie of een gedicht.

Variatie is het sleutelwoord

Er zijn talloze mogelijkheden om een onderwerp te belichten en met genres te variëren. Zo kun je een reportage ‘24 uur op pad met de verloskundige,’ met persoonlijke observaties van de schrijver, afwisselen met een analyse over trends in neonatale zorg. Plaats na een portret van de ‘tuinarchitect van het jaar’ een pagina met korte tips over de verzorging van rododendrons. Of breng na een luchtige cartoon over werkstress, een emotioneel verhaal over belevenissen van kinderen in de jeugdzorg. Wissel af, en zorg ervoor dat je de lezer steeds op een andere manier prikkelt. Ratio versus emotie, praktijkverhalen versus theorie, feiten versus meningen, lang versus kort, praktische tips versus analyse, luchtig versus serieus.

Tekst, beeld en typografie

Afwisseling brengt ritme in je blad. Dat geldt voor tekst, maar ook voor beeld. Aantrekkelijk en gevarieerd beeld houdt de aandacht van de lezer vast. Plaats na een paginavullend beeld van een appelboomgaard in volle bloei, een pagina vol kleine foto’s van appelrassen. Kies na een close-upportret van de beroemde architect voor een pagina met schetsen van zijn ontwerpen. Wissel fotografie af met cartoons of infographics. Ook opmaak en typografie zorgen voor afwisseling. Varieer bijvoorbeeld met een paar verschillende lettertypen en -groottes. En breng wat lucht in de pagina door streamers toe te voegen.

Blijf schuiven en schaven tot het klopt

Componeren met content begint bij het vaststellen van het redactieplan, waarin je onderwerpen bepaalt, invalshoeken kiest, rubrieken invult en keuzes maakt ten aanzien van fotografie of illustratie. In principe is deze ‘plank’ je uitgangspunt. Maar daarmee is het niet klaar. Het is geen klakkeloze invuloefening. Verlies ook in de fases die volgen het bladritme niet uit het oog. Vaak zie je pas als de teksten, beelden en illustraties binnenkomen of het geheel lekker in elkaar past. En wat nodig is om van het geheel een mooie compositie te maken. Openen we met een spreadbeeld of plaatsen we die in het midden? Varieer met de lengte van titels. Gieten we ze in de vorm van een quote of niet? Passen de opmaakkleuren bij de fotografie? Die rubriek die altijd achterin zit, toch maar wat voren? Het kan. Sterker nog: het móet als het geheel daar beter van wordt. Maak van de plank geen keurslijf of gedachteloze invuloefening, maar blijf kritisch schaven en schuiven totdat het helemaal klopt.

Ans Meiborg

Ans Meiborg

Adviseur en tekstschrijver

“Blijf schaven en schuiven totdat het helemaal klopt”