Selecteer een pagina

Tip van de makers

6 redenen om te kiezen voor illustraties

door Ans Meiborg

De verleidingskracht van fotografie is superbelangrijk in een magazine. Pakkende beelden trekken de aandacht van de lezer en verleiden hem om in de tekst te duiken. Maar soms laat een verhaal zich moeilijk vatten in foto’s. Bijvoorbeeld als een onderwerp abstract is of technisch of bol staat van feiten en cijfers. Illustraties kunnen een dergelijk verhaal in één oogopslag overzichtelijk presenteren. Maar er zijn meer goede redenen om illustraties op te nemen in je magazine. We noemen er zes.

1. Afwisseling

In een magazine wil je de lezer blijven boeien. Een geïllustreerd artikel zorgt bij het doorbladeren voor een kleine verrassing, die de lezer op een andere manier prikkelt dan fotografie.

2. Herkenning

Door een terugkerende rubriek steevast te laten illustreren in dezelfde stijl, creëer je herkenning. ‘Oh ja, dat is die grappige column van Pietje Puk, even kijken waar het nu over gaat…’

Voorbeeld
Lieve Annie is een good old brievenrubriek waarin Annie, een nuchtere vrouw met het hart op tong, lezers adviseert over lastige kwesties, twijfels of twisten. Haar outfit en attributen wisselen, afhankelijk van de prangende kwesties waar zij haar ongezouten mening over geeft. Maar Annie blijft voor de lezer altijd herkenbaar.

3. Toegankelijker maken

Met een informatieve illustratie ofwel infographic kan je een ingewikkeld (technisch) proces verhelderen. Of, zoals in onderstaand voorbeeld, een verhaal met veel feiten en cijfers op een toegankelijke manier presenteren. Een infographic is een combinatie van informatie in de vorm van grafieken, stroomschema’s, pictogrammen, kaarten of tekeningen en een beperkte hoeveelheid tekst. Zoals hieronder in een artikel over leesgedrag.

4. Humor geeft lucht

Een cartoon of een grappig stripverhaal brengt lucht, niet alleen visueel maar ook inhoudelijk. Humor ontwapent, relativeert en maakt ongemakkelijke thema’s bespreekbaar. Zoals in dit voorbeeld voor een organisatie die uitvaarten verzorgt.

5. Alles kan

In tekeningen kan alles. Ook dingen die in werkelijkheid niet mogelijk zijn en die je dus niet met fotografie kunt vangen. De illustrator kan zijn hoofdpersonen alles laten doen, dromen of zeggen. Bijvoorbeeld dieren laten praten of mensen teleporteren naar de toekomst.

Voorbeeld
Een verhaal over de evolutie van twee meeuwensoorten die elkaar na eeuwen weer treffen aan de Nederlandse kust.

Meeuwen / Illustratie Hans Swaep

6. Onderscheidend

Tot slot: illustraties met een eigen karakter geven smoel aan je magazine. In vergelijking met fotografie wordt illustratie maar beperkt toegepast. Je kunt je dus goed onderscheiden met illustraties in eigen stijl of sfeer, die in het oog springt en precies past bij de gewenste uitstraling van je organisatie. Denk bijvoorbeeld aan het publieksmagazine Flow, dat een heel eigen, dromerige illustratiestijl heeft, die je meteen herkent als Flowstijl.

Onderstaand een voorbeeld uit onze eigen praktijk: voor het magazine Delfts Leven maakt Marloes de Vries de illustraties in een luchtige en toegankelijke stijl die precies past bij het gevoel dat we met het magazine willen overbrengen.

Ans Meiborg

Ans Meiborg

Adviseur en tekstschrijver

“Illustraties in een eigen stijl geven smoel aan je magazine.”