“Op de eerste lekkere lentedag geniet ik van de ontluikende natuur​”

Haven in Zicht Winter 2020
Het leven vieren

‘Zelf de slingers ophangen’

Het leven vieren

‘Zelf de slingers ophangen’

Het leven is een feest, maar je moet zelf de slingers ophangen. Een uitspraak die u vast wel kent. Wij waren nieuwsgierig: bij welke  mijlpalen is het tijd voor een feestje? Een verjaardag of huwelijk liggen voor de hand. Maar welke momenten zijn het nog meer waard om te vieren? En hoe geef je dat vorm? Zo doen zij dat…

Meeuwen / Illustratie Hans Swaep

Vier de lente

Picknicken tussen de krokussen

Tony de Vries

Welk moment vier jij? Ik las een artikel over Hanami Matsuri, een feest van Japanners die bij het bloeien van de kersenbomen massaal vrij nemen om te picknicken in het park. Dat inspireerde mij om op mijn eigen manier stil te staan bij het begin van de lente. Het meest inspirerende seizoen van het jaar, wat mij betreft.

Hoe pak je dat aan? Op de eerste, zonnige lentedag pak ik mijn fiets, een picknickmand met lekkernijen en een kleed. Ik trommel  familieleden op en als ze tijd en zin hebben, gaan we samen op zoek naar plekken in de stad waar de krokussen bloeien. Heerlijk
genieten van de ontluikende natuur, de vogels en voorbijgangers. Op zo’n mooie dag kijken mensen zonniger uit hun ogen. De lente brengt zoveel vrolijkheid, daar krijg ik echt goeie zin van!

Hanke Amels - geboortefeest

Een geboortefeest met familie

Vier de verbinding

Hanke Amels

Welke mijlpalen vier jij? Wij hebben heel bewust stilgestaan bij de eerste verjaardagen van onze kinderen. Een jaar ouders. Een jaar van heel veel eerste keren. We wilden dat jaar bewust afsluiten en die eerste verjaardag op een hele speciale manier vieren. Een intiem samenzijn met onze naaste familie, dat zich het beste laat uitleggen als niet-christelijk dopen. Het was voor ons een mooi moment om onze ouders, broer en zussen te vragen ook hun aandeel in de opvoeding van onze kinderen te nemen.

“De verbinding aangaan met iedereen die een rol speelt in de opvoeding”

Hoe zag het feest eruit? We hadden een fijne locatie geregeld. Een ritueelbegeleider begeleidde de ceremonie. Zij maakte beide keren een prachtig verhaal, passend bij onze kinderen. Bij onze zoon ging het over een jongetje dat in een bootje langs de sterren ging. Alle aanwezigen bevestigden een ster aan een bootje met daarop een boodschap of wens. We kijken er nog steeds met een heel warm gevoel op terug. Het was bijzonder om dit moment te markeren en de verbinding aan te gaan met onze familie. En best ook emotioneel en kwetsbaar. Het maakte op iedereen veel indruk. Onze zoon was bij het feest van zijn zusje drie jaar oud. Die avond toen ik hem naar bed
bracht, zei hij: ‘Mama, ik hou heel veel van jou. En van iedereen die van ons is.’ Voor mij een teken dat hij zich, zo klein als hij was, ook heel verbonden had gevoeld met iedereen.

Hanke Amels - geboortefeest

Vier de vrijheid

Samen een weekendje weg

Leo Melissen

Waarvoor hang jij de slingers op? Ik vier dat deze levensfase meer vrijheid brengt. Onze zoon is 18 en woont net samen met zijn vriendin. Onze dochter is 20 en woont weliswaar nog thuis, maar redt zich prima. Ze zijn allebei druk met hun studie, werk, hobby’s, vrienden en vriendinnen. Mijn vrouw en ik genieten ervan om ze te zien groeien. Daarnaast geeft het ons de ruimte om dingen te  ondernemen met z’n tweeën. Dat deden we sporadisch, want het moest altijd ruim van tevoren geregeld worden, rekening houdend met schoolvakanties of oppasadressen. Nu kunnen we spontaan besluiten om onze koffers te pakken.

En waar gaat de reis naartoe? Een  stedentripje naar Wenen. En afgelopen najaar hebben we voor het eerst in jaren met z’n tweeën een paar dagen gezeild in Friesland. Geen vastomlijnde plannen, maar een bootje huren en dan maar zien waar je uitkomt.

“Heerlijk om spontaan
op pad te gaan”

Vier het gezin

Naamdag met appeltaart

Hetty Veneklaas

Welke mijlpalen vieren jullie? Wij hebben drie Colombiaanse adoptiekinderen, twee jongens en een meisje. De dagen waarop we ze ontmoetten, zijn nog altijd mijlpalen. De kinderen werden om beurten met ons gematcht toen zij ruim 2 jaar waren. Inmiddels zijn zij 23, 21 en 19. Nog altijd staan we stil bij de eerste dag dat ze met ons een gezin vormden; de eerste knuffel, de eerste keer naar bed brengen. We maakten er hun naamdag van: Didier-dag, Jhan Carlos-dag en Diana-dag. Zo staat het ook op de kalender.

Hoe vieren jullie de naamdag? Vroeger met een intiem feestje met opa en oma. Met appeltaart en slagroom, zoveel als ze maar wilden. Hun naamdag is voor ons een soort geboortedag. We laten het aan hen om iets met hun achtergrond te doen. Op hun verjaardagen– hun werkelijke geboortedag – brand ik een kaarsje voor hun biologische moeder.

Vier de groei

Een 1 meterfeest

Johan de Keijzer

Welke bijzondere mijlpaal vier jij? Toen mijn dochter precies 1 meter lang was hebben we dat gevierd met een ‘1 meterfeest’. Onder het motto: je bent elk jaar jarig, maar je wordt maar één keer 1 meter lang. Enkele jaren geleden was in het Stedelijk Museum in Amsterdam het ‘1 Meter Festival’, geïnspireerd op het kunstwerk ‘1 Meter Feest’ van Helmut Smits. Ik vond dat zó’n leuk idee. Heel herkenbaar ook. Kleine kinderen worden bij elk bezoek aan het consultatiebureau gemeten om te kijken of ze goed groeien. 1 meter is een soort magische grens om te bereiken.

Hoe ziet een 1 meterfeest eruit? Toen mijn dochter precies 1 meter lang was hebben we dat gevierd met een ‘1 meterfeest’. Onder het motto: je bent elk jaar jarig, maar je word Een echt kinderfeest met 1 meter taart, 1 meter limonade en verschillende spelletjes en activiteiten waarbij afstand een rol speelt. Bijvoorbeeld: 1 meter stoepkrijten, ren- en springspelletjes met 1 meter en de quiz ‘Dat klopt voor geen meter’

Hanke Amels - geboortefeest

Vier wat op je pad komt

Rust en verdieping na een operatie

Adriënne Rombout

Waarvoor hang jij de slingers op? Ik ben in december 2021 geopereerd aan een hernia. Daar had ik erg naar uitgekeken, want ik had al sinds september 2020 klachten. Een operatie bleek onvermijdelijk. Als gevolg van de coronadrukte in de ziekenhuizen, werd mijn operatie uitgesteld. Door de pijn moest ik mijn werk op een laag pitje zetten en mooie opdrachten afzeggen, omdat ik beperkt inzetbaar was. Uiteindelijk werd ik vlak voor de kerstdagen geopereerd. Ik was blij toen dat gebeurd was. Zo fijn om het nieuwe jaar te kunnen starten met herstel en vooruitgang.

Hoe vier je deze vooruitgang? Vol goede moed op een ingetogen wijze, omdat ik nog rustig aan moet doen. Kunnen meebewegen met wat er op mijn pad komt, geeft mij een gevoel van regie. Naast meer tijd om mijn eigen koers te bepalen, heb ik nu meer ruimte voor vriendschappen, openhartige gesprekken en daarmee kans om mijn relaties te intensiveren. Juist omdat ik zelf meer rust heb, sta ik nog meer open voor de verhalen en visies van anderen. Dat vind ik heel verrijkend. Vooral ook door met mensen te spreken die wat minder dicht bij mij staan. Bijvoorbeeld doordat ze uit een andere cultuur komen of een heel andere visie hebben op het leven. Oprecht naar de ander luisteren, zonder ermee bezig te zijn of ik het ermee eens ben of niet, maar juist datgene wat de ander met me deelt te zien als een andere bron van kennis. Zo zie ik de dialoog als toegang tot een groter geheel.

“De visies van mensen die minder dichtbij me staan, zijn een verrijking”

Hanke Amels - geboortefeest

Vier de liefde

In je trouwjurk uit eten

Anita de Groot

Vertel, wat is jouw mijlpaal? Wij zijn getrouwd op de dag dat we precies 25 jaar samen waren. Dat was op zichzelf natuurlijk al een gedenkwaardige mijlpaal om te vieren. Gerard en ik kennen elkaar al sinds de middelbare school. We zijn samen volwassen geworden, zou je kunnen zeggen. Na onze studies hebben we veel gereisd, carrières opgebouwd, twee zoons gekregen en na 25 jaar was een huwelijk een mooie bezegeling van onze relatie. Zo creëerden we een nieuwe mijlpaal.

Hoe vieren jullie dat? We vieren onze trouwdag elk jaar met een etentje. Inmiddels is het huwelijk ook alweer 10 jaar geleden. Maar het voordeel van een huwelijk op latere leeftijd is dat ik nog altijd in mijn trouwjurk pas. Dat kan niet elke bruid zeggen! Dus vandaag gaan we met onze ceremoniemeesters uit eten om stil te staan bij ons 10-jarig huwelijk.

“Elk jaar vieren we de huwelijksdag met onze ceremoniemeesters.”