“In mijn land zou ik niet zomaar een coach kunnen krijgen. Dus ik was heel blij met Hans”

Cover Infoland - Langeland ziekenhuis door BLAD! Producties

Sparrend naar de toekomst

Sparrend naar de toekomst

Eén ding weet Jhon Cruz Valencia (20) zeker: hij wil bínnen werken. Buiten vindt de Colombiaan het veel te koud. Het was een van de eerste dingen die hij zijn coach Hans Kennis vertelde bij hun gezamenlijke speurwerk naar een leuk leerbedrijf voor de opleiding elektrotechniek.

Hans is jouw coach, hoe is dat zo gekomen?

Jhon: “Ik wilde graag elektrotechniek studeren, en dan moet je bij een leerbedrijf werken. Daar kon ik wel wat hulp bij gebruiken. Vooral omdat ik het Nederlands nog niet zo goed beheers door mijn Colombiaanse afkomst. In de schakelklas, waar ik Nederlands leerde, kon je je opgeven bij MonCoach. Dat heb ik gedaan.”
Hans: “Ik vind ik het leuk om, naast mijn werk als zelfstandig pensioenadviseur, jonge mensen verder te helpen. Zodoende heb ik me als vrijwilliger aangemeld bij MonCoach waar studenten met een hulpvraag worden gekoppeld aan een ervaren vrijwilliger uit het werkveld. De student kan werken aan vaardigheden zoals plannen en organiseren, solliciteren en presenteren.”

Hoe ging die coaching precies in z’n werk?

Jhon: “Een leer-werkplek zoeken en solliciteren vond ik moeilijk. Hans kon me wegwijs maken en helpen met de taal. We spraken af in de pauzes op school. Samen zochten we op internet naar geschikte bedrijven. We oefenden ook sollicitatiegesprekken.”
Hans: “Jhon spreekt al goed Nederlands hoor. Heel knap wat hij in twee jaar geleerd heeft. Ik stelde hem veel vragen over hoe hij zijn toekomst ziet en hoe hij daar kan komen. Ik hielp hem met het opstellen van zijn cv en vertelde waar ik als werkgever op zou letten bij het solliciteren. Bijvoorbeeld dat je op tijd komt en dat je je jas en oortjes uitdoet. Dingen samen doen werkte heel goed.”

Was een leerbedrijf makkelijk te vinden?

Hans: “Niet echt. Om wat voorwerk voor Jhon te doen, belde ik naar leerbedrijven om te informeren naar mogelijkheden. Veel bedrijven zaten al vol. Het verbaasde me dat ze me soms gewoon niet terugbelden. Jhon en ik hadden intussen wel een paar prima uitgangspunten bedacht: hij wilde bij een klein bedrijf werken en absoluut niet buiten!”
Jhon: “Ja, dat klopt, haha. Hier in Nederland is het buiten veel te koud. Dus ik wil geen zonnepanelen op daken gaan leggen. Ik ben liever binnen met bijvoorbeeld stopcontacten en verlichting bezig.”

Is de match goed bevallen?

Hans: “Jhon is heel gemotiveerd en pakt dingen goed op. Het is een positieve jonge knul, die in z’n eentje naar Nederland is gekomen en er zin in heeft. Die gun je het allerbeste. Het hielp ook dat hij altijd zijn afspraken nakwam, wat niet vanzelfsprekend is bij puberende studenten.”
Jhon: “In mijn land zou ik niet zomaar een coach kunnen krijgen. Dus ik was heel blij met Hans. Het was ook fijn dat we tussendoor konden appen en dat ik hem alles kon vragen.”

Heeft de coaching opgeleverd wat jullie ervan verwacht hadden?

Jhon: “Zeker. Ik kan nu elektrotechniek niveau 2 studeren, werken en leren tegelijk.”
Hans: “Voor mij was het een heel leuke ervaring. Succesvol was het ook! Jhon kon terecht bij het leer-werkbedrijf IW in Rijswijk, dat opleidt in de elektro- en installatietechniek. Daar is hij nu lekker bezig.”