Rubriek: Het initiatief
Een plek waar iedereen zich gezien voelt
Rubriek: Het initiatief
Een plek waar iedereen zich gezien voelt
In en rond Delft starten mensen op vrijwillige basis met een initiatief om iets voor de stad en zijn inwoners te doen. Wat zijn hun drijfveren? En wat is de impact van het initiatief op de stad? In deze rubriek laten we de initiatiefnemers aan het woord.
Aanleiding
“Sinds mijn studententijd woon ik in Delft, waarvan de laatste 10 jaar in Buitenhof, de meest multiculturele wijk van Delft. Ik ben er al jaren actief betrokken bij de organisatie van allerlei wijkactiviteiten om de contacten tussen bewoners te stimuleren, vanuit stichting Rode Feniks. In deze wijk wonen mensen uit alle sociale klassen en van allerlei nationaliteiten. Vaak leven ze langs elkaar heen en velen voelen zich niet gezien.
Na mijn studie vond ik een interessante baan met veel mogelijkheden om mijn talenten te ontwikkelen. Goed te combineren met de opbouw van een gezin met drie kinderen. Gaandeweg ervaarde ik echter steeds minder betekenis in mijn werk. Het vrijwilligerswerk bij de Rode Feniks gaf veel me meer bevrediging. Ik realiseerde me steeds meer hoe bevoorrecht ik was. Bij mij zat alles mee in het leven. Ik groeide op in een stabiel gezin, had een goede baan en volop kansen om me te ontwikkelen. Dat was niet zozeer mijn verdienste, maar vooral veel geluk. Dat besef was het startpunt om te onderzoeken waar ik mijn tijd, kennis en talenten aan wil besteden. Begin 2017 besloot ik een dag minder te werken om dat uit te zoeken.”
Aanpak
“Het sociaal ondernemerschap à la Tony Chocolonely sprak me aan: zakelijke diensten leveren, die niet gericht zijn op maximale winst, maar op maximale sociale impact. Ondernemen op een financieel gezonde manier. Want dan hou je het lang vol en is ook de sociale impact het grootst. Ik zocht naar manieren om geld te verdienen en banen te creëren die niet veel vooropleiding vragen. Activiteiten waar ik zelf ook enthousiast van word. Ik kwam uit op de grafische sector. Als hobby-vormgever vind ik het leuk om iets maken wat je vast kunt pakken. Iets creatiefs. Zo ontstond PrintPlezier, drukwerk met een sociale impact. Een goed plan, maar de sociale impact in de wijk ontbrak nog. Wat nu als je de drukkerij combineert met een ontmoetingsplek in de wijk? Een plek waar je koffie kunt drinken, een kopietje kunt maken en mensen kunt ontmoeten. Zo ontstond KopieKoffie. Via crowdfunding haalde ik 75.000 euro op aan giften en leningen. In april 2018 nam ik ontslag en PrintPlezier en KopieKoffie openden in oktober 2018 hun deuren.”
Resultaat
“Anno 2022 staan er drie sociale ondernemingen met meer dan 50 medewerkers. Want na PrintPlezier en KopieKoffie zag in 2020 FierFietskoerier het licht. Een post- en pakketservice die pakjes ophaalt en bezorgt in Delft. Dat plan lag al klaar, maar toen tijdens de eerste lockdown KopieKoffie dicht moest, hebben we dit versneld uitgerold. Inmiddels zijn we met 28 koeriers. We hebben in Delft al meer dan 100.000 pakketjes bezorgd, helemaal schoon! KopieKoffie is een laagdrempelige plek voor de buurt, waar iedereen welkom is. En met PrintPlezier verzorgen we drukwerk en mailings voor onder meer de gemeente Delft, VNO-NCW, het Reinier Haga Medisch Diagnostisch Centrum en zorgverleners Florence en Perspektief. Het team bestaat zowel uit mensen met een betaalde baan als vrijwilligers. Variërend in leeftijd tussen de 15 en 74 jaar en met minstens acht verschillende nationaliteiten. De afgelopen drie jaar waren heel intens. We zijn een paar keer bijna failliet geweest. Maar de impact is groter dan ik had durven dromen. We zijn echt een plek waar iedereen zich welkom voelt. We bieden mensen kansen in een sfeer waar iedereen zich gezien weet. Dus de missie is geslaagd!”
Meer weten?
Kijk op www.kopiekoffie.nl, www.printplezier.nl, www.fierfietskoerier.nl