Selecteer een pagina

“Wij proberen altijd vernieuwend te zijn in onze concerten.”

Haven in Zicht Winter 2020
Koninklijke Harmoniekapel Delft

Plezier staat voorop!

Koninklijke Harmoniekapel Delft

Plezier staat voorop!

De Koninklijke Harmoniekapel Delft (KHD) is graag van de partij als er iets te vieren valt in de stad. Na twee jaar in lockdown, raakt de concertagenda van deze bruisende muziekvereniging weer goed gevuld. We mochten meekijken tijdens een repetitie en spraken hen over de ambitieuze plannen voor 2022.

Na twee jaar beperkingen staan de muzikanten van KHD te popelen om weer op te treden. De komende maanden staat een aantal mooie concerten in de planning. Margreth van der Lugt (dwarsfluit) en Brenda Hooiveld (bastuba), zijn beiden actief betrokken bij de organisatie van deze activiteiten, waarbij ook de inwoners van Delft de kans krijgen om zich muzikaal uit te leven op het toneel. Margreth: “Het plezier van samen muziek maken staat voorop.”

Twee orkesten (bijna drie)

KHD heeft twee orkesten: de Kapel en de Kleine Harmonie met respectievelijk 80 en 50 muzikanten. De Kleine Harmonie maakt gevarieerde en toegankelijke muziek, waarbij de gezelligheid voorop staat. Iedereen die een paar jaar les heeft gehad kan meespelen met dit orkest. De Kapel is wat ambitieuzer en richt zich op mensen die wat meer uitdaging zoeken. Brenda: “Dit zijn mensen die ook tijd en zin hebben om thuis een paar uur per week te studeren.” Een derde orkest met als werktitel ‘Jong KHD’ is in oprichting. Margreth: “We willen musicerende kinderen en jongeren laten ervaren hoe leuk het is om samen muziek te maken. Je kunt het ook zien als opstap naar de Kleine Harmonie of de Kapel. We hopen in september te starten en zijn op dit moment nog volop bezig met de selectie van een dirigent.”

Wat is een harmonieorkest?

Voor de niet ingewijden: een harmonieorkest bestaat uit blaasinstrumenten en slagwerkinstrumenten. Daarbij is de bezetting van de blazers breder en gevarieerder dan bij bijvoorbeeld een fanfare. Blaasinstrumenten zijn onder te verdelen in houtblaasinstrumenten (hout) en koperblaasinstrumenten (koper). Deze namen duiden niet op het materiaal waarvan de instrumenten gemaakt zijn, maar op de wijze waarop de toon wordt voortgebracht. Onder hout vallen bijvoorbeeld de klarinet, dwarsfluit, hobo en fagot. Onder koper vallen trompet, trombone, tuba, euphonium en hoorn.

Lange historie

KHD bestaat al 139 jaar en werd opgericht door Jacques van Marken. Deze sociaal bewogen Delftse ondernemer realiseerde allerlei voorzieningen voor de medewerkers van zijn fabriek, de Nederlandsche Gist- en Spiritusfabriek. Zo kwam er in 1883 ook een muziekvereniging, die al snel bekend stond als de Harmoniekapel. De Kapel was present bij belangrijke ontvangsten en congressen. Befaamd zijn de zondagse concerten in het Agnetapark waarvan, naast bewoners van het park, veel andere Delftenaren volop genoten. De Kapel trad ook buiten Delft op. Bijvoorbeeld op de Wereldtentoonstelling in Amsterdam (1895), in de Rotterdamse Diergaarde Blijdorp en in 1937 was de Kapel present bij het huwelijk tussen prinses Juliana en prins Bernhard in de Nieuwe Kerk in Delft.

Actief en vernieuwend

Margreth van der Lugt is sinds 2021 lid van het bestuur. “Ook anno 2022 zijn we een actieve vereniging en we treden zo’n tien keer per jaar op. Minimaal twee keer per jaar geven wij een groot themaconcert, we organiseren concertreizen naar binnen- en buitenland, nemen deel aan concoursen en festivals en organiseren gezelligheidsactiviteiten. Er zijn meerdere commissies die al deze activiteiten organiseren. Daarbij proberen we altijd vernieuwend te zijn, bijvoorbeeld in repertoirekeuze, concertlocaties en door samenwerking te zoeken met andere disciplines en organisaties in Delft. Dit jaar staan er diverse vernieuwende initiatieven in de planning.”

Games In Concert

Zo is er op 14 mei een grote spelshow in Theater de Veste, waar het publiek kan gamen op de klanken van populaire gamemuziek. De spellen variëren van bekende telefoonspelletjes tot klassiekers als Tetris, Minecraft en Super Mario. Verschillende publieksteams strijden tegen elkaar in verschillende gamerondes met online quizzen en spellen op het podium. Een origineel concept, verzonnen door de jeugdleden van de Kleine Harmonie, die zelf ook gamefanaat zijn. Margreth: “Zij willen graag laten zien dat een passie voor het spelen van games hetzelfde is als onze passie voor het maken van muziek.”

“Wij willen laten zien hoe leuk het is om samen muziek te maken”

Hoe zag het feest eruit? We hadden een fijne locatie geregeld. Een ritueelbegeleider begeleidde de ceremonie. Zij maakte beide keren een prachtig verhaal, passend bij onze kinderen. Bij onze zoon ging het over een jongetje dat in een bootje langs de sterren ging. Alle aanwezigen bevestigden een ster aan een bootje met daarop een boodschap of wens. We kijken er nog steeds met een heel warm gevoel op terug. Het was bijzonder om dit moment te markeren en de verbinding aan te gaan met onze familie. En best ook emotioneel en kwetsbaar. Het maakte op iedereen veel indruk. Onze zoon was bij het feest van zijn zusje drie jaar oud. Die avond toen ik hem naar bed
bracht, zei hij: ‘Mama, ik hou heel veel van jou. En van iedereen die van ons is.’ Voor mij een teken dat hij zich, zo klein als hij was, ook heel verbonden had gevoeld met iedereen.

Muziek maken met de wijk

Een ander groot project is ‘Delftse Donderslag – Bij Heldere Hemel’. Dit is een initiatief van Brenda. “We gaan in twee Delftse wijken muziek maken met de bewoners. We willen reuring en vrolijkheid brengen in de wijk en mensen enthousiast maken voor harmoniemuziek. We werken samen met het cabaretduo Maartje & Kine. Een paar jaar geleden zag ik dat zij een optreden met een ander harmonieorkest zouden doen en ik benaderde hen met het voorstel om ook met ons samen te werken. Ze waren meteen enthousiast. In april gaan we twee workshops organiseren in de wijken Voorhof en Buitenhof. De workshops zijn gratis en toegankelijk voor iedereen die houdt van zingen, rappen of een instrument bespeelt. Het Cultuurhuis neemt een stuk van de organisatie voor zijn rekening en biedt ruimte voor de repetities.”

Theaterconcert in De Veste op 25 juni

De deelnemers schrijven samen met Maartje & Kine een eigen lied, geïnspireerd op hun wijk. Brenda: “We hebben twee nummers uitgezocht: Thrift Shop en Wellerman. Liedjes waar je relatief makkelijk een nieuwe tekst op kunt maken. Maartje en Kine schrijven en zingen. Wij zorgen voor de muzikale begeleiding. Het is heel spannend wat eruit zal komen, want we hebben geen idee wie zich aanmelden en welke instrumenten de deelnemers meebrengen.”
De deelnemers aan de workshop gaan ook deel uitmaken van het grote theaterconcert van KHD dat op 25 juni plaatsvindt in Theater De Veste. Margreth: “Dit is een gevarieerd programma van anderhalf uur in samenwerking met Maartje & Kine. De titel is ‘Delftse Donderslag – Bij Heldere Hemel’ en is een knipoog naar de ontploffing van het Delftse Kruithuis in 1654. Brenda: “Want met de voorstelling die we voor ogen hebben, gaat het dak eraf in De Veste!”

“We gaan reuring en vrolijkheid brengen in Delftse wijken”

Over Maartje & Kine

Maartje de Boer (1989) en Kine Håndlykken (1985) waren buurvrouwen tijdens hun studententijd in Delft. Kine (geboren en getogen in Noorwegen) studeerde Industrieel Ontwerpen aan de TU Delft. Maartje studeerde aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag om muziekdocent te worden. Sinds 2013 vormen ze een muzikaal cabaretduo. Samen bespelen ze een breed scala muziekinstrumenten: viool, accordeon, ukelele, banjo, basbalalaika, piano, autoharp, melodica, mondharmonica, klokkenspel en kazoo. Zij zijn bekend van optredens bij Oerol, Lowlands, De Wereld Draait Door, Podium Witteman, Concert at Sea, Uitmarkt, Zwarte Cross en hun maandelijkse muzikale bijdrages over het nieuws bij Giel Beelen en bij Gijs 2.0 op Radio 2.